Ameriški slamnik O ameriškem slamniku

Rod Echinacea, slovensko ameriški slamnik ali ježnica, izvira iz S Amerike, danes pa je kot zdravilna rastlina gojena po vsem svetu: v Kanadi, Latinski Ameriki, srednji in vzhodni Evropi, severni in vzhodni Afriki, Aziji, Avstraliji in tudi na Novi Zelandiji.

Ime rodu Echinacea izvira iz grške besede echinos, kar v prevodu pomeni jež oziroma morski ježek, na kar tudi spominja bodičast osrednji del cveta rastline. Rastlina ima dolgo zgodovino uporabe v zdravilne namene. Uporabljala so jo namreč številna plemena severnoameriških Indijancev za zdravljenje ran in različnih vnetjih, pri kašlju, prehladu, zobobolih in trebušnih krčih, pri pikih insektov in kačjih ugrizih ter celo pri gonoreji.

Prva dokumentirana uporaba rastline sega v leto 1700, leta 1852 je ameriška ustanova uvedla korenino Echinacea purpurea kot rastlinsko drogo. Leta 1871 pa je H.C.F. Mayer izdelal prvi dokumentirani pripravek iz rastline (Mayer’s Blood Purifier) na ameriškem tržišču. Razširjena uporaba antibiotikov v 20. stoletju pa je popolnoma izpodrinila uporabo ameriškega slamnika.

Kje raste ameriški slamnik

Rod Echinacea združuje 9 vrst, v zdravilne namene pa uporabljamo le vrste Echinacea purpurea (škrlatni ameriški slamnik), Echinacea pallida (bledi ameriški slamnik) in Echinacea angustifolia (ozkolistni ameriški slamnik).

Najpomembnejše učinkovine v rastlini ameriškega slamnika delimo v tri skupine: fenolne spojine, alkamidi in polisaharidi.

Celotna famakološka aktivnost pripravkov ameriškega slamnika pa je odvisna od sinergistične, sestavljene aktivnosti vseh rastlinskih učinkovin.

GOR